mercredi 24 juin 2015

Zelf 'echte' boter maken



Deze vind ik toch wel erg leuk (en lekker) om met jullie te delen.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf, tot voor een maand of wat terug, nog nooit boter had gemaakt (en dat als geboren en getogen plattelander en kleindochter van een melkveeboer) 
en dat ik dus ook niet wist hoe eenvoudig dit eigenlijk is.

Een tijdje geleden is onze oudste zoon met school op bezoek geweest bij een boerderij.
Ze werden daar rondgeleid en kregen uitleg over het reilen en zeilen daar.
Ook leerden ze er boter maken. 
Daar vertelde hij ons bij thuiskomst enthousiast over en liet ons zien hoe dit in z'n werk ging.

- Je doet een pakje volle room (2Ocl) in een grote, schone jampot of schudbeker met deksel.
- Je schud de pot flink.
Na een aantal minuten krijg je slagroom maar je gaat daarna gewoon door met schudden
totdat er boterklontjes ontstaan. Als de boter goed zichtbaar is (bij ons was dat ongeveer na een dikke 10 min.) stop je met schudden en scheid je de boter van het vocht door het te zeven.

- Zet een kom op je werkblad met daarin heel koud water. Neem de klomp boter en doe ze in het koude water en kneed. Je zal zien dat het water troebel wordt. Ververs het water en herhaal tot het water helder blijft. Deze handeling zorgt ervoor dat je boter niet snel zal zuur worden. 

* Je kunt er 'fleur de sel' aan toevoegen voor gezouten boter

* Of je kunt er ook kruidenboter van maken door er peterselie, tijm en salie aan toe te voegen.

* En frisse citroenboter krijg je door er wat geraspte schil citroen en wat citroensap aan toe te voegen.

Het bolletje boter wat je hieronder op de foto ziet, is de hoeveelheid boter die je krijgt van 20cl volle room.

Zoals ik al zei zeer eenvoudig te maken en de smaak is niet te vergelijken met de boter die je in de supermarkt koopt. Echt lekker!






samedi 20 juin 2015

Schoolfeest Zoon en Dochter



Het is alweer weekend en er staan hier een paar feestjes op de planning.
Vandaag is het feest op school ter afsluiting van het schooljaar.
Zoon en dochter doen al een paar weekjes wat stiekem, oefenen liedjes en dansjes. De kleren werden zorgvuldig uitgezocht en dochter wilde gisteren al naar school met een 'test' kapsel. Super leuk om te zien hoe ze helemaal op gaan in hun 'voorbereidingen' en hoe ze zich hierop verheugen. Prachtig. Ik zelf was niet zo'n podium kind en kon me daar van te voren behoorlijk nerveus over maken maar ik verneem hier geen spoortje van nervositeit. Ze hebben er zin in. En de rest van de familie ook.
Ik wens jullie een fijn weekend.

jeudi 18 juin 2015

Quiche met tonijn

Zo tegen het einde van de week ontbreekt het nog wel eens aan de tijd en de zin om uitgebreid te koken. Dus houden we het graag gemakkelijk en als het kan toch nog enigszins gezond. 
Het is niet de bedoeling om in zo'n geval altijd meteen naar de M (je weet vast wel waar ik het over heb, die met die clown) te rennen ook al zouden ze daar hier geen problemen mee hebben.

Zo'n gemakkelijke en lekkere oplossing is bijvoorbeeld een quiche, en vanavond was dat 
een 'quiche au thon'.
Blikjes tonijn hebben we hier altijd in de kast staan. Bladerdeeg ligt ook meestal wel in de koelkast en anders in de diepvries.
Er lagen nog twee tomaten in de fruitschaal die dringend gebruikt moesten worden.
En eieren genoeg van onze eigen scharrelkippen.

Zou je deze ook eens willen proberen dan volgt hier het 'snelle' recept.

Voorbereiding: 10 minuten
In de oven: 20 minuten

Ingrediënten (voor 6 personen):
- bladerdeeg
- blikje tonijn (+/- 225g)
- 2 tomaten
- geraspte kaas (naar smaak)
- 4 eieren
- 2 flinke eetlepels crème fraîche en beetje melk
- mosterd
- peper en zout

* Doe de bladerdeeg in de ovenschaal en prik er met een vork gaatjes in.
* Bodem insmeren met mosterd
* Tonijn over de bodem verdelen
* Tomaten in plakjes snijden en op de tonijn leggen
* Eieren, crème fraîche, melk, geraspte kaas, zout en peper door elkaar roeren en over de tonijn en tomaten gieten.

De quiche in een voorverwarmde oven op 200°C, gedurende 20 à 25 minuten, bakken.

BON APPETIT

Wij aten onze eerste sla uit eigen tuin bij deze quiche.









dimanche 14 juin 2015

DIY Zomerse lampjes slinger - Guirlande lumineuse d'été

Het aftellen tot de zomervakantie is begonnen.
Nog drie weken en dan is het zover.
Het mooie weer draagt bij aan een 'het is bijna vakantiestemming'
Zodra het kan, eten we buiten, zitten we op het terras.
Juni is een drukke maar gezellige maand; schoolfeest, reisjes en sportdagen.
Op 21 juni, begin van de zomer, is het 'la fête de la musique' en geven we een 'mini' concertje met de gitaar. Dochter en ik hebben nu in totaal 7 lessen gehad en dat gaat hartstikke leuk zo. Wie weet gaan we er in september mee door.
Ook treffen we onze voorbereidingen voor de jaarlijkse dorps-'Brocante' het laatste weekend van juni. De gelegenheid om het huis op te ruimen en onze 'rommel' te verkopen. Maar we doen vooral mee voor de gezelligheid. De sfeer is er altijd super.

Bij mooi weer horen natuurlijk ijsjes.
Met kleine bakjes vruchtenyoghurt of kwark is dit super simpel om zelf te maken.
Het plastic bestek kocht ik ooit eens bij de Ikea en kwam in dit geval goed van pas.
Doe een lepel of vork in het bakje met yoghurt, een nacht in de diepvries zetten, en klaar zijn ze al.

De bakjes maakten we schoon en daar maakten we een zomerse lampjes slinger van.
Dit gaat heel gemakkelijk. Gewoon door een kruisje in de bodem te snijden en deze zo op het lampje te schuiven.
De slinger hangt nu bij ons in de keuken, maar zoiets is ook hartstikke leuk voor buiten, 
op het terras.















samedi 13 juin 2015

Trop beau cet emballage.........







Dit Pinocchio poppetje komt uit Italië en kregen we van onze buren als souvenir
van hun vakantie daar.
Foto van de olijfboom op ons terras.

Afgelopen week moest ik in Lille zijn voor een afspraak die snel verliep en zodoende bleef er nog een uurtje over om even te stoppen bij "Zodio". 
Een 'creatieve/ decoratie' winkel met een enorme keuze op o.a. het gebied van keukenaccessoires.
Zo'n winkel waar je naar binnen gaat om zogezegd alleen even te kijken want je hebt eigenlijk niks nodig maar waar het onmogelijk is om met lege handen naar buiten te komen.
Zo heb ik een absolute zwak voor producten in stijlvolle, mooie verpakkingen.
In het schap met Italiaanse 'Epicerie' producten kwam ik dit prachtige olijfolie-blik tegen.
Van hetzelfde merk nam ik ook de pasta, tomatensaus en Italiaanse kruiden mee.

Als het net zo lekker smaakt als het eruit ziet..........................



vendredi 12 juin 2015

Sunny friday

Vrije vrijdag.

Uit de tuin geplukte bloemen voor op de keukentafel.
Kopje koffie in de zon op het terras.
Fijne post met lekkere inhoud;
Tony's Chocolonely chocolade.
Prachtig verpakt in 
papier met zomerse ananas print.
Een dikke Merci Ageeth!

Een fijn en zonnig weekend allemaal!

#

Vendredi.

Des fleurs cueilli du jardin.
Ma tasse de café sur la terrasse au soleil.
Du courrier surprise;
un de mes chocolats préférés: Tony's Chocolonely chocolade.
Joliment emballé dans du papier à Ananas print.
Un grand Merci à Ageeth pour cette belle suprise!

Bon weekend à vous!










lundi 1 juin 2015

Something about an apple......













Deze kwam hier (radijsjes uit eigen tuin) al eens eerder voorbij 
maar verdiende toch ook nog een aparte 'eigen' blogpost; de "handmade" houten snijplank
die mijn vader van wat 'restjes' eiken hout maakte.
Ik vind deze houten appel prachtig!

#

Peut être vous l'avez déjà vu passer ici : radijsjes uit eigen tuin
mais je pensais que cette jolie planche à découper en bois, 'fait main' par mon père,
méritait toute seule un blogpost.
J'adore cette pomme en bois!