samedi 26 mars 2016

Paas-taart met MonChou en advocaat



Deze wil ik, op de valreep, graag  nog even met jullie delen. Je kunt de ingrediënten nog op je boodschappenlijstje van vandaag zetten. Snel gemaakt en het hoeft niet in de oven. En dan heb je voor de Pasen een erg lekkere Paastaart om op te trakteren. Geloof me; daar ga je zeker punten mee scoren. Het is een erg lekkere variant op de 'gewone' Monchoutaart. Zonder de vlaaivulling maar met de advocaat. Alhoewel ik denk dat deze taart ook best zal smaken met een aardbeien vlaaivulling ofzo. Volgende keer eens proberen.

Ik weet niet of advocaat nog veel gedronken wordt (of moet ik gegeten zeggen want het is weinig vloeibaar). Het is een soort van vla maar dan met alcohol en heeft tegenwoordig, volgens mij, een beetje een oubollig imago. Mij doet het denken aan mijn oma die dat vroeger at in zo'n oma glaasje op een pootje met zo'n ini mini lepeltje. En heel soms als het groot feest was kregen wij ook zo'n glaasje met zo'n schattig lepeltje met een bodempje advocaat en een flinke dot slagroom. Misschien nog een ideetje voor dit weekend want als de fles advocaat eenmaal open is, is deze nog beperkt houdbaar in de koelkast. Advocaat is ook lekker zelf te maken volgens mij. Maar goed, dat is misschien voor een volgende keer. Hier volgt eerst het recept van de Paas-taart met MonChou en advocaat (die ik trouwens al weer een hele tijd geleden van m'n zus kreeg):

Ingrediënten:
- 1 pak bastognekoeken (kan ook met volkorenbiscuit + 2 tl. cacaopoeder)
- 120 gr boter
- 0,25 l slagroom
- 200 gr MonChou
- 7 eetlepels advocaat
- 50 gr basterdsuiker
- 4 blaadjes gelatine
- 3 el water
- slagroom/ pasteitjes/ hagelslag voor garnering

Bereidingswijze:
1. Verkruimel de biscuits en roer er de gesmolten boter door.
Verdeel het mengsel over de bodem van een springvorm(25 cm) en druk glad (met een lepel). In 30 min. in de koelkast hard laten worden. 
2. Klop in een kom de slagroom. 
3. Klop in een andere kom de MonChou-kaas en voeg advocaat en basterdsuiker toe en mix tot een soepele massa. 
4. Week 4 blaadjes gelatine enkele minuten in koud water.
Knijp de gelatine uit en los het op in 3 el. heet water roer het door het MonChou-mengsel. 
5. Spatel de slagroom door het mengsel en verdeel het over de taartbodem.
6. Laat de taart minimaal 3 uur in de koelkast opstijven. 
Verwijder de rand van de springvorm. 
Garneer de taart met toefjes slagroom en pasteitjes of hagelslag.

Hele fijne en gezellige Paasdagen allemaal.


mercredi 23 mars 2016

The day after...........


Fijn om naar buiten te gaan, bezig te zijn.

Genoeg ruimte, genoeg plannen, genoeg te doen.

Het maakt m'n hoofd leeg.

Het werkt troostend.

Na iedere nieuwsuitzending wordt ik toch alleen maar verdrietiger.

En op het waarom zullen we wel geen antwoord krijgen.

De tv gaat uit en we genieten in onze heerlijke tuin waar de eerste tekenen van lente al overal zichtbaar zijn.

In gedachten bij Brussel.









vendredi 18 mars 2016

Bordjes stapelen - DIY Delfts Blauwe etagère











Gisteren bleef ik, ondanks het mooie weer, voornamelijk in huis. De tuin lokte maar ik heb een flinke verkoudheid te pakken dus kon ik niet veel anders als binnen blijven. Ik las (ben uit puur nieuwsgierigheid met het boek van Marie Kondo begonnen), rommelde en ruimde wat op. O ja, en ik dronk thee en at (te) veel chocolade eitjes..... iets wat ik niet te vaak in huis moet halen want ik kan er gewoon niet afblijven. Bij het opruimen kwam ik deze bordjes weer eens tegen: rommelmarkt vondsten, familie souvenirs en het onderste bordje kocht ik nieuw. Ze stonden daar nog geduldig in de kast op een bestemming te wachten.

Het Delfts Blauw kussend paartje (lang geleden gekregen - 'k zat volgens mij nog op de lagere school - van een vriendje of vriendinnetje voor m'n verjaardag) kreeg een sjaaltje om (want de zon schijnt misschien maar het is nog steeds wel frisjes buiten, voordat je het weet heb je een flinke verkoudheid te pakken ;-) ). Het toppunt van hergebruik want dit was het ophangkoortje van de klompjes. De klompjes, ooit eens gekregen van mijn mama, plakte ik op het onderste bord. 
Ik maakte alles goed schoon, vetvrij en plakte het vast met siliconen kit.

En zo heb je snel een originele etagère voor de paasteitjes en natuurlijk ook altijd leuk en feestelijk voor op de mooi gedekte paastafel.

dimanche 13 mars 2016

DIY Papier Poëzie



Op mijn lijstje 'zou ik ooit nog wel eens willen doen' staat kamperen in een oud klassiek VW busje. Lijkt me in één woord geweldig. Op de bonnefooi richtig het zuiden, alleen het hoogst noodzakelijke mee en uiteindelijk neerstrijken op een kleine camping ergens aan een meertje. Gaan jullie mee?


Dit boekje kwam ik toevallig tegen in de bibliotheek: Papier Poëzie. Een leuk inspirerend boekje en ik ging hier zelf mee aan de slag. Ik gebruikte hier ijzerdraad (bekleed met een soort van raffia) voor. Je buigt dit in de gewenste vorm, plakt dit op een mooi papiertje en daarna knip je het figuurtje uit. I.p.v dit op een stukje hout te bevestigen zette ik dit vast in een borduurring.
Een snelle, niet al te moeilijke DIY voor op deze zonnige zondag bijvoorbeeld.




mercredi 9 mars 2016

SHOOT! Photo challenge: LIEF

Opdracht 3 van Photo Shoot Challenge: LIEF

Mijn lief zul je hier niet snel tegenkomen. Ten eerste houdt hij absoluut niet van foto's; zodra hij een fototoestel in het oog krijgt is hij of plots met de noorderzon verdwenen of hij gaat (reuze irritant trouwens) rare gezichten trekken. En ten tweede zit hij er ook niet direct op te wachten dat ik z'n foto op internet zet.

Mijn allerliefste meisje en twee allerliefste jongens daarentegen vinden het geen enkel probleem om model te staan. Ook al wil ik niet al te veel foto's van hun op mijn blog plaatsten. Nu is dit ook geen blog over mijn kinderen maar een blog over dingen die ik mij raken, blij maken, verrassen, doen twijfelen, bezighouden, wat ik leuk vind om te doen enzovoorts........... maar daar maken zij natuurlijk wel een groot deel van uit. Dus logisch dat zij af en toe voorbij komen. En natuurlijk wil ik, ook dat met jullie delen want ik ben apetrots op ons drietal. Neemt niet weg dat ik er voorzichtig mee wil zijn want zoiets is toch wel heel persoonlijk en je plaatst dit wel zichtbaar voor iedereen op internet. Het is een kwestie van een persoonlijke grens trekken denk ik. Ik ben wel benieuwd hoe jullie daar mee omgaan en of jullie je die vraag ook stellen. Waar leggen jullie die grens? Of hebben jullie hier absoluut geen problemen mee. Zit ik gewoon moeilijk te doen? (Ben ik af en toe goed in trouwens 'moeilijk doen', wikken en wegen......)

Goed ik dwaal af, hier zou deze blogpost in eerste instantie niet over gaan. Dit was even de vraag/ twijfel die door m'n hoofd ging toen ik deze foto's in dit artikel plakte.


Foto's maken is inmiddels een echte hobby van mij geworden. Tot nu toe is het iets wat ik mezelf aanleer (ik ben wel van plan om eens een cursus te gaan doen) door veel te oefenen en daar is deze Challenge (uit het boek Shoot van Anki Wijnen) ook perfect voor. Het gaat me niet alleen om de technische kneepjes, het lijkt me fantastisch om te leren een verhaal te vertellen met je foto, een emotie te communiceren. Ja, dat zou ik fantastisch vinden.




samedi 5 mars 2016

Bijna Pasen








Qua versiering houd ik het meestal eenvoudig met Pasen. Vaak blijft het bij een mooie versierde tak. Deze tak knipte ik van de krulhazelaar die bij ons in de tuin staat. De enigste boom die ik 's winters mooier vind als zomers. Zo prachtig, die kale kunstige gedraaide takken.

Ik liep vandaag toevallig langs de Zeeman waar ik deze Paas-hangers in de etalage zag liggen. Binnen zag ik ook de kleine vaasjes staan. Ik viel voor de natuurlijke uitstraling en de zachte pastelkleuren en dit allemaal voor een fijn en klein Zeeman-prijsje. 

Het blauwe bord is een brocante-pareltje van vorig jaar.

Ik wens jullie allemaal een fijn weekend.
XxX

jeudi 3 mars 2016

Lekker, lekkerder, lekkerst / Caramel au beurre salé









Dit van oorsprong Frans-Bretons recept is op het moment absoluut favoriet bij ons. Je zou me er 's nachts voor wakker mogen maken! De combinatie zoet en zout is geweldig. In Bretagne (Frankrijk) noem je het "Caramel au beurre salé". Heerlijk op een pannenkoek, bij een stukje appeltaart of met een bolletje vanille ijs. 


In een mooie pot, versierd met lintje en leuk kaartje is dit ook zeker een heerlijk zelfgemaakt cadeautje!

Er zijn ontelbaar veel recepten op internet te vinden en ik heb er zelf meerdere geprobeerd maar deze lukt bij mij het beste:


Ingrediënten (voor 1 potje saus):
- 160g kristalsuiker
- 80g (gezouten) boter
- 20cl volle room
- een beetje 'fleur de sel' (naar smaak toevoegen)

Bereidingswijze:

De kristalsuiker, in een steelpan met dikke bodem, op middelhoog vuur, langzaam tot karamel laten smelten. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De karamel moet een mooie lichtbruine kleur krijgen. Vooral niet roeren tijdens dit proces anders gaat de suiker kristalliseren.

Ondertussen verwarm je de room, tot het net niet kookt. 

Als de karamel klaar is, de pan van het vuur halen en erg voorzichtig, in één keer, de room toevoegen. Wel uitkijken want dit gaat hard pruttelen. Ondertussen goed roeren totdat je een gladde saus krijgt. Dit kan wel even duren.

De boter (in blokjes) toevoegen en roeren totdat de boter volledig opgelost is.

Mochten er nog klontjes (karamel) in je saus zitten of je vindt de saus (nog) te vloeibaar zet je het pannetje terug op laag vuur en roer je totdat het de gewenste dikte heeft.

Als laatste "Fleur de Sel" naar smaak toevoegen en de saus laten afkoelen.

In de koelkast is de saus zo ongeveer 2 weken houdbaar. Ook al duurt dat bij ons nooit zo lang.............